De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is dé wedstrijd voor erkende leerbedrijven in de horeca!
In opdracht van de horecasector organiseert SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) de wedstrijd elk jaar, waarbij iedereen een of meerdere van de ruim 12.000 erkende horecaleerbedrijven kan nomineren als beste leerbedrijf. Daarnaast maken leermeesters elke editie kans op de titel Beste Leermeester Horeca. Beide winnaars worden bekendgemaakt tijdens de grote finale op de Horecava.
Goed werkgeverschap
Met de wedstrijd wil SVH goed werkgeverschap aanmoedigen en een bijdrage leveren aan de best mogelijke praktijkopleiding voor studenten en nieuwe horecamedewerkers. De wedstrijd draagt bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen binnen leerbedrijven. Dit is goed voor de individuele leerbedrijven en de sector als geheel.
In de strijd om de titel wordt gekeken naar zaken als: besteedt een leerbedrijf voldoende tijd en aandacht aan studenten en biedt het een veilige leeromgeving, met voldoende balans tussen werk en leren?
Wedstrijdverloop
De wedstrijd bestaat uit verschillende rondes waarna uiteindelijk wordt bepaald welk leerbedrijf wordt uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Horeca!
De wedstrijd verloopt als volgt:
1) Nominatieronde
De wedstrijd start met de nominatieronde. Tijdens deze ronde kunnen leermeesters, studenten, leerlingen, docenten en medewerkers hun favoriete leerbedrijf of leerbedrijven nomineren!
Genomineerde leerbedrijven ontvangen per e-mail bericht dat ze genomineerd zijn. Na activatie van de nominatie doet het leerbedrijf echt mee aan de wedstrijd.
2) Opdrachten maken
Eenmaal genomineerd, dan start een leerbedrijf met de opdrachten! Als deelnemend leerbedrijf krijg je een paar weken de tijd om op te vallen, uit te blinken, punten te scoren en de strijd aan te gaan met andere leerbedrijven. Ook krijg je een goed inzicht in verbeterpunten om zo een nog beter leerbedrijf te worden. Op basis van de opdrachten krijgen de leerbedrijven punten en een plaats in de ranking. Bij de opdrachten moeten de volgende zaken worden ingezonden:
1. Een videopitch die laat zien waarom het leerbedrijf het beste leerbedrijf is
2. Het opleidingsplan van het leerbedrijf
3. Een testimonial van een student over het leerbedrijf
Bonuspunten zijn te verdienen met een publieksopdracht, waarbij leerbedrijven hun netwerk aanspreken om op ze te stemmen. Lukt het ze 150 stemmen te verzamelen, dan levert dit extra punten op in de score!
Om te voorkomen dat leerbedrijven met een grote achterban een voorsprong hebben op kleinere organisaties, leveren de 150 of meer behaalde stemmen voor iedereen dezelfde hoeveelheid bonuspunten op.
3) Top 10
Na de nominaiteronde en het indienen van de opdrachten wordt vastgesteld welke leerbedrijven de top 10 hebben bereikt.
Deze leerbedrijven worden bezocht door SVH, die de punten van de opdrachten ook op de werkvloer zal beoordelen. Na deze bedrijfsbezoeken zal de commissie de top 3 van de wedstijd vaststellen. De wedstrijdcommissie bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, FNV Horeca, het onderwijs en oud-winnaars.
Tijdens de top 10 bezoeken gaat de commissie ook op zoek naar de Beste Leermeester Horeca. De leermeesters die bij de top 10 leerbedrijven positief opvallen maken kans op deze titel. De winnaar van deze titel wordt ook tijdens de grote finale op de Horecava bekendgemaakt.
4) Finale
De top 3 wordt bezocht door de voltallige commissie van de wedstrijd.
De commissieleden beoordelen tijdens het bezoek het leerbedrijf met behulp van een checklist en gaan in gesprek met leermeesters en studenten op de locatie.
Met behulp van de beoordeling van de commissie in combinatie met andere beoordelingscriteria wordt de winnaar van de titel Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca geselecteerd.
Zowel de winnaar Beste Leerbedrijf Horeca als de Beste Leermeester Horeca worden bekendgemaakt op de Horecava!
Beoordelingscriteria
1. Het bedrijf heeft een sterke, heldere visie op het opleiden van studenten in het eigen bedrijf. Dit komt tot uiting in onder meer stimulerend personeelsbeleid en de begeleiding van de student door een leermeester.
2. Het bedrijf biedt een goed opleidingsklimaat voor studenten waarin ze de verantwoordelijkheden krijgen die ze kunnen dragen. Het bedrijf geeft studenten ruimte om te leren (fouten maken mag!) en stimuleert hen om grenzen te verleggen. Het moedigt medewerkers aan cursussen en trainingen te volgen om kennis en vaardigheden up-to-date te houden.
3. Het bedrijf heeft goede contacten met de school en is betrokken bij de opleiding. Het bezoekt bijvoorbeeld themabijeenkomsten voor leermeesters, verzorgt gastlessen op school of ontvangt studenten met bedrijfsbezoeken. Ook kan het betrokkenheid tonen door actief te zijn bij vakwedstrijden of examens.
4. Het bedrijf neemt deel aan brancheactiviteiten, zowel regionaal als landelijk.
5. Het bedrijf kan gedurende een jaar het boegbeeld zijn voor leerbedrijven in de branche.
Overige spelregels
1. Naast een bijzondere opleider moet een bedrijf minimaal twee jaar SBB erkend leerbedrijf zijn om mee te kunnen doen aan deze wedstrijd.
2. Erkende leermeesters in het leerbedrijf hebben in het afgelopen jaar studenten begeleid.
3. Leerbedrijven die in één van de drie voorgaande jaren (2023/2024, 2022/2023 en 2019/2020) de titel Beste Leerbedrijf Horeca hebben gewonnen, zijn uitgesloten van deelname.
Prijzen
De prijsuitreiking is jaarlijks op de Horecava.
1e prijs Beste Leerbedrijf Horeca
1. Een award!
2. Een muurschildje met de titel
3. Een ingelijste foto van het gehele team gemaakt door een professionele fotograaf
4. Een heerlijk verzorgde lunch t.w.v. 500 euro bij een SVH Meester naar keuze inclusief rondleiding
5. Een wildcard voor de landelijke verkiezing beste leerbedrijf voor alle sectoren van SBB
2e prijs Beste Leerbedrijf Horeca
1. Een award!
2. Een muurschildje voor de nr. 2
3. Een ingelijste foto van het gehele team gemaakt door een professionele fotograaf
3e prijs Beste Leerbedrijf Horeca
1. Een award!
2. Een muurschildje voor de nr. 3
3. Een ingelijste foto van het gehele team gemaakt door een professionele fotograaf
1e prijs Beste Leermeester Horeca
1. Een award!
2. Een muurschildje
3. Reportage in magazine HorecaInfo van FNV Horeca
4. Reportage in het online magazine van SVH
5. Een ingelijste portretfoto gemaakt door een professionele fotograaf
Andere 2 kandidaten Beste Leermeester Horeca
1. Een ingelijste portretfoto gemaakt door een professionele fotograaf
2. Reportage in het online magazine van SVH
Winnaars Beste Leerbedrijf Horeca
2023/2024: Het Noorden van Aalten in Aalten
2022/2023: De Werf in Veere
2019/2020: 't Havenmantsje in Harlingen
2018/2019: Van der Valk Sassenheim-Leiden
2017/2018: Het Hooihuis in Roosendaal
2016: DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station
2015: Vroeg in Bunnik
2014: Stempels Haarlem
2013: Hotel Greenside Texel
2012: McDonald’s Nederweert
2011: Sheraton Amsterdam Airport Hotel
2010: Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud
2009: Conferentiehotel Willibrordhaeghe
2008: Restaurant Smits Koffiehuis in Amsterdam
2007: Landgoed De Wilmersberg in De Lutte
Winnaars Beste Leermeester Horeca
2023/2024: Christiaan Veldman van Grand Hotel De Draak in Bergen op Zoom
2022/2023: Mark Benneker van 't Kruisselt in De Lutte
2019/2020: Nita Huning - Koster van 't Noorden in Aalten