Interview winnaar 2013

17 mrt. 2014 door SVH

Karin Berger, hotelmanager Hotel Greenside Texel: “Je ziet ze groeien! Niet alleen vakinhoudelijk, maar ook persoonlijk.”

“Het was de eerste keer dat we meededen en dan winnen dat is natuurlijk fantastisch! De hele balie staat vol bloemen en we hebben zoveel reacties gehad!” Aan het woord is een super enthousiaste Karin Berger van Hotel Greenside te De Koog-Texel, op maandag 7 oktober verkozen tot Beste leerbedrijf horeca 2013. Hotel Greenside werd verkozen boven de andere twee genomineerden Euromast Horeca BV te Rotterdam en Hotel Merlinde te Breda.

“We zijn al vanaf het begin dat we hier zaten leerbedrijf. Maar hadden ons nooit zo gerealiseerd dat wat we deden bijzonder was. Totdat onze contactpersoon bij Kenwerk, Marjolein van der Meer, ons vroeg om mee te doen met de verkiezing. We vonden het al heel wat dat we bij de beste tien zaten en, vervolgens, bij de beste drie. Toen ging het ook echt leven binnen het bedrijf. Winnen was wel heel bijzonder!”

Visie op opleiden

Hotel Greenside won de titel Beste leerbedrijf horeca 2013 onder meer vanwege de brede opvatting over opleiden. Volgens de commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van sociale partners, directieleden van voorgaande winnaars en Kenwerk, heeft het bedrijf een duidelijke visie op opleiden. En steekt het hier veel tijd en energie in. Daar is overigens niet alleen Karin Bergers nauw bij betrokken, maar ook hotelmanager Gerjan Hebers en general manager Bouke Weber. In het filmpje waarin Greenside zichzelf presenteerde op weg naar de verkiezing geven beide heren hun visie op het fenomeen leerbedrijf. Volgens Bouke Weber ben je een goed leerbedrijf als je in een jaar tijd jonge mensen af kunt leveren voor het werkende leven dat ze met plezier gaan doen. Terwijl het in de optiek van hotelmanager Gerjan Hebers belangrijk is dat je als leerbedrijf je passie over mag brengen op de volgende generatie.

Persoonlijke groei

Hotel Greenside vormt in meer dan één opzicht een bijzonder leerbedrijf. Niet alleen door de veelzijdigheid, met een hotel, een restaurant, een grand-café en een wellness, maar ook door het feit dat het op Texel ligt. Karin Berger: “Omdat we op Texel zitten en we niet alleen leerlingen van het eiland opleiden, maar ook jonge mensen van ‘de overkant’, zoals we hier zeggen, houden we ons ook bezig met de persoonlijke ontwikkeling van de leerling. Deze externe leerlingen zijn op kamers in het hotel en leren daardoor niet alleen een vak, maar leren ook voor zichzelf te zorgen. Wij begeleiden ze daarin. Je ziet ze groeien! Niet alleen vakinhoudelijk, maar ook persoonlijk.” Een ander opmerkelijk punt is dat Hotel Greenside maar liefst negen leermeesters kent en daardoor in staat is een leerling altijd een goede begeleiding te geven, waar hij of zij ook terecht komt binnen het bedrijf. Of het nu in de keuken, in de bediening of achter de receptie is.

Passie

Belangrijker dan het niveau waarop een leerling binnenkomt is in de ogen van Karin Berger de passie die de leerling moet hebben voor het horecavak. “Ze moeten er voor gáán en ze moeten op kamers willen als ze van ‘de overkant’ komen. Dat wil niet iedereen. We zijn dus ook op zoek naar leerlingen die, ondanks hun leeftijd, al behoorlijk zelfstandig zijn. De school speelt bij die voorselectie een belangrijke rol. Waar wij ons door onderscheiden? We hebben bijvoorbeeld op vrijdag altijd een huiswerkuur voor de leerlingen, zodat het schoolwerk er niet bij inschiet. Daarnaast zijn we heel eerlijk in de beoordeling. Zowel richting de leerling, als richting school. Wij vinden het belangrijk om leerbedrijf te zijn, want alleen op die manier kun je ervoor zorgen dat er voldoende aanwas blijft van vakmensen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor horeca-collega’s. Leerbedrijf zijn is werken aan de toekomst.”

SVH maakt Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

6 nov. 2024 door SVH
lees meer

Meedoen aan wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca kan tot 27 oktober 2024

2 sep. 2024 door SVH
lees meer

Christiaan Veldman van Grand Hotel De Draak uitgeroepen tot Beste Leermeester Horeca 2023/2024

12 jan. 2024 door SVH
lees meer
bekijk alle artikelen