16 dec. 2014 door SVH

Genomineerd: Restaurant StrAnders op Ameland

DE BEGELEIDING GAAT HIER OOK IN PRIVÉTIJD DOOR


Nog maar 23 en 24 jaar oud waren Louise Molenaar en Rick de Jong toen ze in mei 2009 in het restaurant vlakbij het strand begonnen. De eigenaar liet hen in goed vertrouwen hun gang gaan om het bedrijf vervolgens in 2013 aan hen te verkopen. Met 100 couverts per dag in het hoogseizoen en 50 tot 60 in de weekeinden gaan de zaken uitstekend. Naast toeristen weten ook de eilanders StrAnders te vinden. Vanuit hun eerdere bijbaantjes hadden Louise en Rick goede ervaringen met leerlingen. Daarom boden ze al vanaf de start van StrAnders plaats aan een leerling in de keuken: Anthony Gerrits. Inmiddels is Anthony in vaste dienst als gediplomeerd zelfstandig werkend kok en is de volgende leerling in de keuken begonnen. Onafhankelijk van elkaar zorgden beide leerlingen dat StrAnders werd genomineerd voor de titel Beste leerbedrijf horeca 2014. 

?Wij zitten op een eiland. Werken met leerlingen is een prima manier om hier nieuwe vakmensen te krijgen”, vertelt Louise. ?Daarbij leren beide partijen van de wisselwerking die hierbij ontstaat.”

Rick: ?Anthony was onze eerste leerling. Hij had een zomerbaantje bij ons in de keuken. Toen hij daarna de koksopleiding ging doen, vroeg hij of hij hier als leerling kon komen werken. Ik heb daarop mijn diploma leermeester gehaald en hij is hier begonnen. De leermeestertraining was nuttig, want die ging vooral over het omgaan met de leerling. Hoe geef je feedback? Hoe houd je evaluatiegesprekken? Hoe spreek je iemand aan? Dat soort zaken. Als iemand te laat komt bijvoorbeeld, dan kun je dit gewoon vaststellen, je kunt vragen naar het waarom maar je kunt ook vragen: wat kun je er aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. Die laatste is natuurlijk de beste vraag.”

 Vakantiebaan werd leerwerkplek werd vaste baan
Anthony: ?Mijn ouders vinden dat je je eigen zakgeld moet verdienen. Dus óf in de vakantie óf door het jaar heen. Ik koos ervoor om op onze vaste vakantiebestemming op Ameland werk te zoeken, het werd de afhaalfrituur van StrAnders. Dat beviel me zo goed dat toen ik in Drachten de koksopleiding ging volgen, ik hier ook mijn leerplek wilde hebben. Dat kon, ik mocht zelfs bij Rick en Louise inwonen. Na het eerste jaar wilde ik ook mijn tweede werkstage bij hen lopen omdat er nog veel meer te leren viel. Dat komt omdat Rick en Louise je bij alle facetten van het bedrijf betrekken, van de catering tot bijvoorbeeld de contacten met leveranciers. Dus in overleg met school stelden we nieuwe leerdoelen vast en kon ik blijven.” 

Rick: ?Ik hecht veel waarde aan goed een-op-een contact, evalueren na elke werkdag en het stellen van overzichtelijke doelen die in twee maanden haalbaar zijn. Bijvoorbeeld zelfstandig de koude kant kunnen voorbereiden. Verder speelt mee dat onze leerlingen op het vasteland wonen en voor hun leerperiode op het eiland moeten verblijven. Ze maken dus ook de stap naar (min of meer) zelfstandig wonen, dus onze begeleiding gaat buiten werktijd door. Op het eiland komen wonen vraagt ook dat je gemotiveerd bent, wat ik de belangrijkste eigenschap vind van een leerling. Wij motiveren onze leerlingen op onze beurt weer door leuke dingen met ze doen, langs de zijlijn van het vak. Zo zijn we garnalen gaan kruien, dan ga je met een waterpak de zee in. Daarna zijn we de vangst gaan zeven, sorteren, koken en zouten. Je mag de garnalen niet verkopen omdat het geen gekeurde vis is, maar we eten ze zelf en we geven ze weg als gratis hapje met een broodplankje.”

 Garnalen kruien, vissen en masterclasses volgen
Anthony: ?Rick en Louise doen hun best het leuk voor je maken. Zo hebben we garnalen gekruid, zelf vis gevangen en bereid, masterclasses bij Hanos gevolgd en de vleeshouwerij bezocht om te zien hoe onze bestellingen tot stand komen. Ik heb dan ook heel veel geleerd. Zo kan ik nu veel beter beoordelen wanneer een gerecht lekker en af is. Ook ben ik staat de producten van onze leveranciers te kunnen beoordelen. En tot slot, ik kan zelfstandig werken. Ik hoef niets meer te vragen. Ik wil nog wel doorleren, maar dan door cursussen, niet meer op school. Inmiddels woon ik samen, op het eiland, met een Amelandse. Zowel mijn werkplek als het eiland bevallen me enorm.”

 Rick: ?Het mooie is dat Anthony mij nu kan helpen met het begeleiden van zijn opvolger, Patrick Metz. Want voor Anthony is alle kennis nog heel vers. Het was trouwens niet alleen Anthony die ons bij ROC Friese Poort nomineerde voor de titel Beste leerbedrijf horeca 2014. Ook onze andere stagiair, Robert Molenaar, had dit gedaan bij zijn school, het Friesland College. Zonder dat ze dit van elkaar wisten. Reken maar dat als we winnen een leuk feestje volgt. Zowel in Amsterdam als op Ameland!”

NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst wint wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2024/2025

16 jan. 2025 door SVH
lees meer

SVH maakt Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca en finalisten Beste Leermeester Horeca bekend

28 nov. 2024 door SVH
lees meer

SVH maakt Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

6 nov. 2024 door SVH
lees meer
bekijk alle artikelen